Categorieën
Uncategorized

De geschiedenis van de klimaatcrisis in digitale kranten

Vijf nieuwe Over de Muur redacteuren stellen zich voor aan de hand van hun favoriete historische bron. Vandaag: Elisa Rodenburg

Hoe vaak kwam het wel niet voor dat ik in de universiteitsbibliotheek zat en probeerde toch echt dat essay te schrijven, en toen dacht, goh, hoe zouden kranten in het jaar A over B bericht hebben? Ik opende Delpher, tikte een zoekterm in, en verdween al snel in een rabbit hole van steeds nieuwe treffers en steeds meer geweldige informatie. Ik leerde, onverwacht, veel meer dan datgene waarvoor ik in de eerste plaats naar de UB gekomen was. Mijn favoriete bron is Delpher, de online boeken-, tijdschriften- en krantenbank van de Koninklijke Bibliotheek. Dat is natuurlijk een beetje vals spelen, als favoriete bron een databank noemen, maar wat mij betreft is Delpher een absolute schatkist. Inmiddels werk ik met veel plezier als datasupporter in een universiteitsbibliotheek, maar mijn hart gaat nog steeds sneller kloppen van Delpher.

Ik houd van historische media, omdat die het wereldbeeld van de auteur, de lezer en de maatschappij onthullen. Ik studeerde af als sporthistoricus – ja, dat bestaat! Ik zie sportgeschiedenis als onderdeel van sociale en culturele geschiedenis: ik bestudeerde opvattingen over sport, sporters, en wie er wat voor sport mag beoefenen. Dat hing samen met impliciete culturele opvattingen en maatschappelijke structuren. In mijn ogen was dat niet alleen vroeger zo, maar nu nog steeds: de geschiedenis werkt nog door in het heden, maar daar staan we niet altijd bij stil. Daarom vind ik Over de Muur zo belangrijk: we geven hier expliciet aandacht aan de geschiedenis in het heden. Bij Over de Muur zal ik me richten op het thema natuur en klimaat, voor mij een nieuw onderwerp, maar absoluut van deze tijd. Hoe media berichten over klimaat verraadt hoe de maatschappij ermee omgaat en welke problemen worden gezien als maatschappelijk relevant. Dit was vroeger niet anders. Daarom is onderzoek naar de mediageschiedenis van natuur en klimaat ook zo broodnodig: historische berichtgeving over klimaat  is buitengewoon relevant voor nu, en ook, uiteraard, te vinden op Delpher.