In navolging van de stukken over de Belgische omgang met het koloniale verleden, presenteert Over de Muur deze week drie stukken over het Nederlandse postkoloniale debat.
In zijn stuk voor Over de Muur van vorige week stelt Gert Huskens dat de uitzending van ‘Kinderen van de kolonie’ en de opening van het gerenoveerde Afrika Museum in Tervuren van 2018 een mijlpaal maken in het Belgische kolonialismedebat. Sommige Belgische commentaren, zoals Nadia Nsayi in het radioprogramma OVT, hebben het idee dat Nederland zich al langer fundamentele vragen stelt bij haar koloniale verleden. Klopt dit beeld? Is de postkoloniale attitude, waar Huskens voor pleit, in Nederland al leidend? Drie stukken reflecteren over de staat van het Nederlandse postkoloniale debat.
Dinsdag 18 december
In de eerste bijdrage focust historica en blogger Lara Nuberg op de vraag hoe de collectieve herinnering aan de koloniale periode verankerd is in het publieke debat. Ze roept op om ruimte te creëren voor meerstemmigheid.
Woensdag 19 december
Stephanie Welvaart en Eveline Buchheim beide medewerkers van het project Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, bespreken de verhouding geschiedschrijving, collectieve en individuele herinnering. Kunnen herinneringen door nieuwe geschiedschrijving veranderen? Hoe gaan we hier mee om? En hoe kunnen historici, op hun beurt, gebruik maken van nieuwe herinneringen om recht te doen aan de meerstemmigheid van de koloniale geschiedenis?
Donderdag 20 december
Remco Raben, bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, sluit de serie artikelen af met de vraag: zijn we niet allemaal kinderen van de koloniale rekening?
Meer lezen binnen deze reeks?
Edurne De Wilde: Waarom we een serie wijden aan de omgang met het koloniale verleden in België en Nederland
Sarah Madimba: Waarom de huidige generatie niet langer zwijgt over het koloniale verleden
Jonas Vernimmen: Burundi. In flarden.
Awa-Alice Ba: Getuigen van het koloniale verleden aan het woord laten is een goed begin
Gert Huskens: Postkolonialisme is een attitude, geen thema
Edurne De Wilde is een Belgische studente aan de Universiteit Leiden. Ze volgt er sinds september 2017 de Research Master Cities, Migration and Global Interdependence en legt zich daarbij vooral toe op moderne en eigentijdse migratiegeschiedenis.